De no-riskpolis is een regeling die het voor een werkgever aantrekkelijker maakt om mensen met een arbeidsbeperking of een ziekte of handicap in dienst te nemen. Dankzij deze regeling worden bepaalde financiële risico’s weggenomen, zoals de kosten van loondoorbetaling bij ziekte. Hierdoor krijgen mensen met een arbeidsbeperking meer kansen op de arbeidsmarkt en wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen gestimuleerd.
De no-riskpolis biedt werkgevers financiële compensatie als een werknemer ziek wordt. Dit betekent dat de werkgever een ziektewet-uitkering kan aanvragen, waardoor de loonkosten gedurende maximaal 104 weken worden gecompenseerd. Daarnaast hoeft de werkgever geen hogere premie te betalen voor de ziektewet of WGA.
De no-riskpolis geldt voor werknemers die behoren tot de no-risk doelgroep. Dit zijn onder andere:
De voordelen no-riskpolis maken het aannemen van een medewerker met een ziekte of handicap aantrekkelijker:
De no-risk periode is standaard vijf jaar vanaf het moment dat de werknemer in dienst treedt. Voor sommige doelgroepen, zoals werknemers in het doelgroepregister of onder de banenafspraak, geldt de regeling onbeperkt. Bij bijzondere omstandigheden kan een verlenging van nog eens vijf jaar worden aangevraagd.
De uitkering bedraagt in het eerste jaar 70% tot 100% van het dagloon, afhankelijk van cao-afspraken. In het tweede jaar wordt dit standaard 70%. De werkgever mag deze uitkering gebruiken om het loon door te betalen.
De no-riskpolis hoeft niet vooraf te worden aangevraagd. Als een werknemer uit de no-risk doelgroep bij een werkgever in dienst treedt, is de regeling automatisch van toepassing. Bij ziekte meldt de werkgever de werknemer aan bij UWV via het werkgeversportaal en geeft daarbij aan dat de no-riskpolis geldt. UWV beoordeelt vervolgens of de werknemer aan de voorwaarden voldoet.
Bij de indiensttreding is een werknemer niet verplicht om dit direct te melden. Na twee maanden mag de werkgever navraag doen. Bij twijfel kan met toestemming van de werknemer navraag worden gedaan bij UWV.
Bij een ziekmelding moet de werkgever binnen zes weken een ziektewet-uitkering aanvragen via het werkgeversportaal van UWV. Dit voorkomt boetes en zorgt voor een tijdige compensatie.
Ook bij een no-riskpolis blijven de re-integratie-verplichtingen voor de werkgever van kracht. Dit betekent dat de werkgever verantwoordelijk blijft voor het begeleiden van de werknemer terug naar werk, ook tijdens een ziekteperiode. Als de werknemer niet kan terugkeren naar de eigen functie, moet de werkgever onderzoeken of een aangepaste functie mogelijk is of een andere werkplek bij een nieuwe werkgever (spoor 2). UWV en de gemeente kunnen hierbij ondersteuning bieden.
Veel werkgevers zijn niet bekend met de regeling, waardoor kansen op financiële compensatie en sociale zekerheid onbenut blijven. Het tijdig inventariseren van werknemers die onder de no-riskpolis vallen binnen je organisatie helpt je om financiële risico’s te beperken en tegelijkertijd bij te dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. No-riskpolis maakt het aannemen van mensen met een ziekte of handicap aantrekkelijk en eenvoudig. Wilt u meer weten over no-riskpolis? Neem contact op met een van onze accountmanagers. Zij adviseren u graag
Bij Patijnenburg bieden we diverse mogelijkheden om u te ondersteunen bij het vinden van werk dat past bij uw situatie.
Ontdek hieronder meer over onze speciale trajecten en werkvormen: