Het aannemen van een medewerker met een arbeidsbeperking kan bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt en uw organisatie verrijken. Om eventuele zorgen over lagere productiviteit of extra begeleiding te verminderen, kan een werkgever loonkostensubsidie aanvragen. Deze regeling compenseert de verminderde productiviteit van medewerkers, zodat u alleen betaalt voor de daadwerkelijke loonwaarde. Zo kunt u met vertrouwen iemand met een arbeidsbeperking in dienst nemen en bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen mee kan doen.
Loonkostensubsidie is een financiële ondersteuning die speciaal is ontworpen om werkgevers te stimuleren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Wanneer een werknemer vanwege een ziekte of handicap een lagere productiviteit heeft, vergoedt loonkostensubsidie het verschil tussen de loonwaarde van de werknemer en het wettelijk minimumloon. Dit maakt het aantrekkelijker om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, terwijl de werknemer een volwaardig salaris ontvangt.
De regeling is een onderdeel van de Participatiewet en wordt uitgevoerd door de gemeente waar de werknemer staat ingeschreven. Gemeenten verstrekken de subsidie, zodat de werkgever alleen betaalt voor de daadwerkelijke productiviteit van de werknemer.
De loonkostensubsidie is bedoeld voor mensen met een arbeidsbeperking die niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen vanwege een beperking of verminderde productiviteit. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte, handicap of een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Werkgevers kunnen loonkostensubsidie aanvragen voor werknemers die behoren tot de volgende groepen:
Weet u niet zeker of een toekomstige werknemer tot de doelgroep loonkostensubsidie behoort? Onze accountmanagers staan voor u klaar om dit samen met u te beoordelen en u verder te helpen.
De hoogte van de loonkostensubsidie wordt bepaald door de loonwaarde van de werknemer. Deze loonwaarde wordt op de werkplek vastgesteld door een deskundige. Loonkostensubsidie vergoedt het verschil tussen de loonwaarde van de werknemer en het wettelijk minimumloon.
In de beginfase van het dienstverband kunt u gebruikmaken van forfaitaire loonkostensubsidie. Dit geldt voor een periode van maximaal zes maanden. Gedurende deze periode wordt een fictieve loonwaarde van 50% gehanteerd. Dit betekent dat 50% van het minimumloon wordt gecompenseerd, samen met 23,5% werkgeverslasten.
Na deze periode wordt de werkelijke loonwaarde van de werknemer vastgesteld. Als de loonwaarde lager of hoger blijkt te zijn dan 50%, wordt de subsidie daarop aangepast. De eerste zes maanden worden echter niet achteraf herberekend.
Het proces van loonkostensubsidie aanvragen verloopt als volgt:
Naast de loonkostensubsidie zijn er andere regelingen die het aantrekkelijk maken om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen:
Heeft u interesse in het aannemen van een werknemer met een arbeidsbeperking? Neem contact op met een van onze accountmanagers en ontdek wat deze regeling voor uw bedrijf kan betekenen.