Loondispensatie is een belangrijke regeling die werkgevers ondersteunt bij het in dienst nemen van werknemers met een met een afstand tot de arbeidsmarkt. De loondispensatie betekenis is eenvoudig: de werkgever krijgt financiële ondersteuning doordat hij de mogelijkheid heeft tijdelijk minder loon te betalen aan werknemers die door een ziekte of handicap minder productief zijn dan andere werknemers in vergelijkbare functies.
De regeling richt zich specifiek op:
Het UWV vult het loon van de werknemer aan, zodat deze alsnog een eerlijke beloning ontvangt. Hierdoor ontvangt de werknemer via het UWV een aanvulling op zijn uitkering, zodat hij minimaal 75% van het wettelijk minimumloon krijgt. Dit maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven op de arbeidsmarkt.
Dit zijn enkele voordelen voor werkgevers die gebruikmaken van loondispensatie:
Om in aanmerking te komen voor loondispensatie, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
Het proces van loondispensatie aanvragen begint bij de werkgever. Werkgevers kunnen de aanvraag indienen via het formulier op de website van het UWV. Na de aanvraag beoordeelt een arbeidsdeskundige van het UWV de situatie op de werkplek. Tijdens dit onderzoek wordt vastgesteld in hoeverre de werknemer een verminderde productiviteit heeft en wat de daadwerkelijke loonwaarde is. Op basis van deze loonwaardebepaling wordt bepaald hoeveel loon de werkgever betaalt, terwijl het UWV het resterende deel aanvult. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt zowel de werkgever als de werknemer een schriftelijke bevestiging met de voorwaarden en duur van de regeling.
De loonwaardebepaling is essentieel bij het aanvragen van loondispensatie. Een arbeidsdeskundige van het UWV onderzoekt op de werkplek hoe de werknemer functioneert en vergelijkt dit met andere werknemers in een vergelijkbare functie. Het proces bestaat uit vier stappen:
De loonwaarde bepaalt hoeveel de werkgever betaalt, terwijl het UWV het verschil aanvult.
De duur van loondispensatie is afhankelijk van de situatie van de werknemer. De regeling kan minimaal een half jaar en maximaal vijf jaar duren. Na afloop kunnen werkgevers vragen om een verlenging, mits de voorwaarden nog steeds van toepassing zijn.
Hoewel beide regelingen werkgevers ondersteunen bij het aannemen van werknemers met een arbeidsbeperking, zijn er belangrijke verschillen:
De tijdelijke regeling maakt het mogelijk om ook werknemers met een IVA-uitkering of een wajong-uitkering zonder arbeidsvermogen in aanmerking te laten komen voor loondispensatie. Werkgevers
kunnen deze tijdelijk aanvragen tot en met 31 oktober 2026. De werknemer krijgt dan een aanvulling via het UWV tot minimaal 75% van het wettelijk minimumloon.
Met loondispensatie kunnen werkgevers op een inclusieve manier werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Door het financiële risico te verkleinen en het UWV een deel van het loon te laten aanvullen, ontstaat er een duurzame kans voor werknemers om weer actief deel te nemen aan het arbeidsproces. Wilt u meer weten over de loondispensatie? Neem contact op met een van onze accountmanagers. Zij adviseren u graag over loondispensatie en andere regelingen die uw bedrijf ondersteunen bij het creëren van een inclusieve werkomgeving
Bij Patijnenburg bieden we diverse mogelijkheden om u te ondersteunen bij het vinden van werk dat past bij uw situatie.
Ontdek hieronder meer over onze speciale trajecten en werkvormen: