Subsidiemogelijkheden

Bedrijven met meer dan 25 werknemers hebben de verplichting om banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Vaak zijn dit gemotiveerde werknemers die graag willen werken, maar door een ziekte of handicap wat extra begeleiding nodig hebben. Dankzij financiële regelingen, zoals loonkostensubsidie, loondispensatie en de no-riskpolis, kunnen werkgevers deze medewerkers succesvol in dienst nemen. Patijnenburg ondersteunt u bij het vinden en begeleiden van deze werknemers en biedt inzicht in beschikbare subsidies en regelingen. Door inclusief te ondernemen draagt u niet alleen bij aan een duurzame samenleving, maar benut u ook het volledige arbeidspotentieel binnen uw organisatie.

Voordelen voor werkgevers

Loondispensatie ondersteunt werkgevers bij het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking door tijdelijk lagere loonkosten mogelijk te maken. Het UWV vult het loon aan tot minimaal 75% van het wettelijk minimumloon. De regeling geldt voor Wajongers, IVA-gerechtigden (tot 31 oktober 2026) en mensen uit de Banenafspraak.
De no-riskpolis biedt financiële zekerheid bij ziekte van werknemers met een arbeidsbeperking. Werkgevers ontvangen een ziektewet-uitkering en betalen geen hogere premie. Dit geldt voor mensen met een WIA-, WAO-, of Wajong-uitkering en personen in het doelgroepregister. 
Loonkostensubsidie compenseert werkgevers voor de verminderde productiviteit van medewerkers met een arbeidsbeperking. Het verschil met het wettelijk minimumloon wordt aangevuld. Deze regeling is bedoeld voor mensen met een arbeidsbeperking.

Veelgestelde vragen over subsidiemogelijkheden

Werkgevers die oudere werknemers in dienst hebben of werknemers met een arbeidsbeperking, kunnen gebruikmaken van loonkostensubsidie, die het verschil compenseert tussen de loonwaarde van de werknemer en het wettelijk minimumloon. Ook kunnen werkgevers aanspraak maken op loonkostenvoordelen (LKV) en het lage inkomensvoordeel (LIV). Bij ziekte van een werknemer biedt de no-riskpolis financiële zekerheid, omdat UWV de loonkosten vergoedt.

Loonkostensubsidie is bedoeld voor werknemers die door een ziekte of handicap niet volledig productief zijn en daardoor het wettelijk minimumloon niet kunnen verdienen. De gemeente stelt de loonwaarde van de werknemer vast en biedt hiermee financiële ondersteuning.

Loonkostensubsidie is bedoeld voor werknemers die door een ziekte of handicap niet volledig productief zijn en daardoor het wettelijk minimumloon niet kunnen verdienen. De gemeente stelt de loonwaarde van de werknemer vast en biedt hiermee financiële ondersteuning. Een werkgever vraagt de loonkostensubsidie aan bij de gemeente waar de werknemer staat ingeschreven.

Loondispensatie geldt voor werknemers met een Wajong-uitkering. Als zij minder productief zijn, betaalt de werkgever een lager loon. UWV vult dit inkomen aan, zodat de werknemer voldoende bestaanszekerheid heeft.

Werkgevers kunnen een vergoeding krijgen voor de aanpassing van de werkplek, zoals een aangepaste bureaustoel, aangepast toilet of andere hulpmiddelen. Deze aanpassingen maken het werk toegankelijker voor werknemers met een beperking.

Een proefplaatsing biedt de mogelijkheid om een werknemer tijdelijk in dienst te nemen zonder directe loonkosten. Gedurende deze periode behoudt de werknemer zijn uitkering, terwijl de werkgever kan beoordelen of de werknemer geschikt is voor een vast dienstverband.

Een werkgever ontvangt een mobiliteitsbonus wanneer hij iemand uit de doelgroep banenafspraak of een oudere werknemer met een uitkering in dienst neemt. Dit wordt verstrekt in de vorm van loonkostenvoordeel (LKV), dat via de belastingdienst wordt uitgekeerd.

De hoogte van subsidies hangt af van de regeling. Bij loonkostensubsidie kan tot 70% van het wettelijk minimumloon worden vergoed. Voor loonkostenvoordeel (LKV) geldt een maximale vergoeding van €2.000 per jaar gedurende drie jaar.

Loondispensatie is specifiek bedoeld voor Wajongers met een verminderde arbeidsproductiviteit. De werkgever betaalt dan een lager loon, terwijl UWV het inkomen van de werknemer aanvult tot een bestaansminimum.

Loonwaardesubsidie, beter bekend als loonkostensubsidie, compenseert de werkgever voor de verminderde productiviteit van een werknemer. De subsidie vult het verschil aan tussen de loonwaarde van de werknemer en het wettelijk minimumloon.

De banenafspraak richt zich op mensen met een arbeidsbeperking die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Dit zijn onder anderen Wajongers, mensen met een indicatie voor sociale werkvoorziening (Wsw) en schoolverlaters van het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.

Iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt heeft moeite om zelfstandig werk te vinden of te behouden, vaak door een beperking, langdurige werkloosheid of andere persoonlijke omstandigheden.

De Participatiewet regelt ondersteuning voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze wet zorgt ervoor dat zij met de juiste begeleiding en regelingen, zoals loonkostensubsidie, werk kunnen vinden bij reguliere werkgevers.

De Participatiewet is sinds 2015 van kracht en combineert de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en delen van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Het doel is om mensen die kunnen werken, maar daarbij ondersteuning nodig hebben vanwege een ziekte of handicap, aan het werk te helpen.

Werkgevers met meer dan 25 werknemers zijn verplicht een bepaald percentage van hun personeelsbestand te vullen met medewerkers met een arbeidsbeperking. Dit is vastgelegd in de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten, met als doel om tot 2026 gezamenlijk 125.000 extra banen te creëren voor deze doelgroep.

Een jobcoach biedt één-op-één begeleiding aan werknemers met een arbeidsbeperking gedurende het hele werktraject. Patijnenburg verzorgt deze begeleiding om zowel de werknemer als de werkgever te ondersteunen bij een succesvolle integratie op de werkvloer.

Werkgevers kunnen via de gemeente of UWV een subsidie aanvragen. Daarnaast biedt het financieel cv-instrument inzicht in de beschikbare financiële regelingen voor het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking.

Subsidies en regelingen

  • Loondispensatie
  • No-risk polis
  • Loonkosten subsidie

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bij Patijnenburg bieden we diverse mogelijkheden om u te ondersteunen bij het vinden van werk dat past bij uw situatie.
Ontdek hieronder meer over onze speciale trajecten en werkvormen: