Proefplaatsing

Wilt u een kandidaat een eerlijke kans geven, maar twijfelt u of hij of zij geschikt is voor de functie? Een proefplaatsing is een waardevol instrument binnen het proces van re-integratie. Het biedt zowel de werknemer als de werkgever de mogelijkheid om te ontdekken of een baan goed past bij de capaciteiten en behoeften van de werknemer. Gedurende een proefplaatsing werkt de werknemer tijdelijk met behoud van uitkering, zonder dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Zo kunt u ontdekken of de kandidaat past bij uw team en de functie.

Voordelen van proefplaatsing

Veel gestelde vragen over proefplaatsing

Een proefplaatsing is een regeling waarbij een werknemer gedurende twee maanden onbetaald aan de slag gaat bij een werkgever. Tijdens deze proefperiode behoudt de werknemer zijn uitkering en hoeft u als werkgever geen salaris te betalen. Het doel is om te beoordelen of de werknemer geschikt is voor de functie en om eventuele twijfels weg te nemen. Bij een positieve uitkomst kan de werknemer vervolgens in dienst treden voor minimaal zes maanden.

De regeling wordt vaak ingezet wanneer een werkgever twijfelt over de geschiktheid van een kandidaat, bijvoorbeeld door een langdurige werkloosheid of een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Gedurende de proefplaatsing kunnen beide partijen wennen aan de werksituatie en wordt beoordeeld of de functie passend is.

Een proefplaatsing duurt standaard twee maanden, maar onder bepaalde omstandigheden kunt u de proefplaatsing verlengen tot maximaal zes maanden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de werknemer ziek wordt of als er meer tijd nodig is om te beoordelen welke werkzaamheden passend zijn.

Nee, na een succesvolle proefplaatsing is een proeftijd niet meer toegestaan. De periode van twee maanden wordt beschouwd als vervanging van de proeftijd. Bij een positief resultaat wordt de kandidaat direct in dienst genomen, zonder dat u een aanvullende proeftijd hoeft af te spreken.

Om een proefplaatsing te krijgen, moeten zowel de werknemer als u als werkgever aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voor werknemers

  • De werknemer ontvangt een arbeidsongeschiktheidsuitkering, WW-uitkering of een andere uitkering zoals een Wajong- of Ziektewet-uitkering.
  • De werknemer werkte niet eerder bij dezelfde werkgever, tenzij het gaat om een andere functie of om het opnieuw beoordelen van de geschiktheid na ziekte.
  • De persoonlijke situatie van de werknemer maakt het lastig om zelfstandig een baan te vinden.
  • Er moet een reële kans zijn op een dienstverband van minimaal zes maanden na afloop van de proefperiode.

Voor werkgevers

  • De werkgever sluit een aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering af voor de werknemer.
  • De werkgever moet de intentie hebben om de werknemer na de proefplaatsing in dienst te nemen.
  • De werkgever hoeft geen salaris te betalen tijdens de proefplaatsing.
  • De werkzaamheden van de werknemer mogen geen onbeloonde werkzaamheden zijn die anders door betaalde krachten zouden worden uitgevoerd.

Een proefplaatsing aanvragen kan eenvoudig via het UWV. Samen met de werknemer vult u het aanvraagformulier in. Gebruik hiervoor het formulier ‘Aanvraag proefplaatsing’, beschikbaar op de website van het UWV. Zodra de aanvraag is ingediend, beoordeelt het UWV of de proefplaatsing kan worden ingezet. In de meeste gevallen ontvangt u binnen twee weken een beslissing.

Tijden de proefplaatsing behoudt de werknemer zijn uitkering. Dit betekent dat u geen salaris hoeft te betalen, wat een proefplaatsing tot een kostenefficiënte manier maakt om te ontdekken of een werknemer geschikt is voor de functie.

Met een proefplaatsing krijgt u een unieke kans om nieuw talent te ontdekken en een potentiële medewerker goed te leren kennen. Dit alles zonder risico en met een duidelijke focus op duurzame samenwerking. Heeft u vragen? Neem contact op met een van onze accountmanagers, zij adviseren u graag.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bij Patijnenburg bieden we diverse mogelijkheden om u te ondersteunen bij het vinden van werk dat past bij uw situatie.
Ontdek hieronder meer over onze speciale trajecten en werkvormen: