De Participatiewet is sinds 1 januari 2015 van kracht en heeft als doel om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven. Deze wet vervangt de Wet sociale werkvoorziening (WSW), de Wet werk en bijstand (WWB) en een groot deel van de Wet arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Voor werkgevers biedt deze wet niet alleen verplichtingen, maar ook kansen door subsidies en voorzieningen. Ontdek wat de participatiewet voor uw organisatie kan betekenen.
De Participatiewet is een wettelijk raamwerk dat mensen ondersteunt die wel willen werken, maar daarbij hulp nodig hebben. Iedereen die zonder ondersteuning niet kan deelnemen aan de arbeidsmarkt, valt onder de Participatiewet. Wanneer een gemeente constateert dat iemand niet zelfstandig een baan kan vinden, biedt de gemeente begeleiding, bijvoorbeeld via re-integratie of een bijstandsuitkering.
De Participatiewet biedt werkgevers mogelijkheden om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Als werkgever heeft u een actieve rol in het vinden van de juiste kandidaten en het creëren van kansen binnen uw organisatie. U kunt ondersteuning krijgen via het werkgeversservicepunt, waar u toegang heeft tot het doelgroepregister. Dit register bevat profielen van mensen met een ziekte of handicap die onder de Participatiewet vallen.
Werkgevers met meer dan 25 werknemers of 40.575 verloonde uren moeten voldoen aan de voorwaarden van de wet banenafspraak. Lukt dat niet, dan kan een quotumheffing volgen. Het is daarom essentieel om te onderzoeken hoe uw organisatie kan bijdragen aan deze afspraken.
De Participatiewet biedt diverse financiële regelingen om het aantrekkelijk te maken voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Hieronder lichten we de belangrijkste instrumenten toe:
De wet banenafspraak is een belangrijk onderdeel van de Participatiewet. In deze afspraak, gemaakt door het kabinet en sociale partners, is vastgelegd dat het bedrijfsleven en de overheid gezamenlijk 125.000 extra banen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervan worden 100.000 banen gerealiseerd bij reguliere werkgevers en 25.000 banen bij de overheid.
Door deze inspanning wordt ervoor gezorgd dat meer mensen werk vinden en een eerlijke kans krijgen op de arbeidsmarkt.
Bij ons staat u er niet alleen voor. Onze accountmanagers bieden advies en ondersteuning om de mogelijkheden van de Participatiewet optimaal te benutten. Samen kijken we naar passende oplossingen die aansluiten bij uw organisatie. Of u nu vragen heeft over subsidies, begeleiding, of hoe u kandidaten vindt: wij staan voor u klaar.
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe de Participatiewet uw organisatie kan versterken én hoe u tegelijkertijd een verschil maakt voor de samenleving. Samen bouwen we aan een inclusieve toekomst!
Bij Patijnenburg bieden we diverse mogelijkheden om u te ondersteunen bij het vinden van werk dat past bij uw situatie.
Ontdek hieronder meer over onze speciale trajecten en werkvormen: