Banenafspraak

Bij Patijnenburg zetten we ons in om mensen met een arbeidsbeperking te ondersteunen op hun weg naar een reguliere baan. Dankzij de banenafspraak, een initiatief van het kabinet in samenwerking met sociale partners, zorgen we ervoor dat meer mensen met een arbeidsbeperking een kans krijgen op de arbeidsmarkt. Patijnenburg speelt een actieve rol in de uitvoering van de Banenafspraak. Samen met het UWV, werkgevers en vakbonden geven wij invulling aan de Participatiewet en de Banenafspraak. Wij bouwen bruggen tussen talenten en kansen op de arbeidsmarkt.

Voordelen van de banenafspraak

Veelgestelde vragen over de banenafspraak

De banenafspraak is onderdeel van de wet banenafspraak en heeft als doel om vóór 2026 extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. In totaal moeten er 125.000 banen bijkomen: 100.000 in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid.

Deze afspraken zijn gemaakt door het kabinet en sociale partners. Werkgevers worden gestimuleerd om een afgesproken aantal banen te realiseren, zodat meer mensen met een beperking toegang krijgen tot regulier werk. Dit draagt bij aan een arbeidsmarkt waarin inclusiviteit en participatie centraal staan.

Een baan telt mee voor de banenafspraak als het gaat om een extra baan voor iemand uit de doelgroep banenafspraak. Hierbij kijkt men naar hoeveel uur de persoon werkt en of dit bij een reguliere werkgever is. Een volledige baan wordt gerekend op basis van 25,5 uur per week. Kleinere en grotere banen tellen naar rato mee.

De doelgroep omvat mensen die door hun handicap of beperking niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Zo kunnen ook leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs of mensen die met extra begeleiding en een aangepaste werkplek aan de slag gaan, meetellen.

De banenafspraak valt onder de verantwoordelijkheid van het kabinet, met hulp van gemeenten en werkgevers. Het richt zich op mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn onder andere:

  • Mensen die onder de Participatiewet vallen en niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.
  • (Voormalige) leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs die zich schriftelijk hebben aangemeld bij UWV.
  • Mensen met een WSW-indicatie of een oude Wajong-uitkering.
  • Personen met een medische beperking die vóór hun 18e of tijdens hun studie is ontstaan.

De gegevens van mensen die in aanmerking komen voor de Banenafspraak worden bijgehouden in het doelgroepregister van het UWV. Dit register bevat alle mensen die in aanmerking komen voor de banenafspraak. Zo kunnen werkgevers eenvoudig zien welke kandidaten geschikt zijn.

Sinds 2020 is het mogelijk om uitschrijving uit het doelgroepregister aan te vragen als iemand niet meer aan de criteria voldoet. Het UWV beoordeelt deze verzoeken en verwerkt de uitschrijving indien nodig. Dankzij dit register kunnen de afspraken binnen de wet banenafspraak effectief worden nageleefd en kunnen werkgevers bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt.

Om de wet banenafspraak succesvol te maken, moeten werkgevers met 25 of meer werknemers een afgesproken aantal banen bieden aan mensen uit de doelgroep banenafspraak. Lukt dit niet? Dan kan de overheid een sanctie opleggen in de vorm van de quotumregeling.

De quotumregeling is een belangrijk onderdeel van de wet banenafspraak. Als werkgevers niet het afgesproken aantal banen creëren, worden ze verplicht een minimum aantal werkplekken te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit kan leiden tot een quotumheffing. In 2024 geldt de quotumregeling alleen voor de overheid en niet voor het bedrijfsleven.

Werkgevers kunnen gebruik maken van tools zoals de quotumcalculator om te berekenen hoeveel banen zij moeten realiseren. Ook telt elke werknemer uit het doelgroepregister mee voor de banenafspraak, inclusief uitzendkrachten of gedetacheerde medewerkers.

Samen bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt

Bij Patijnenburg geloven we in de kracht van samenwerking om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. Met gerichte begeleiding en een persoonlijke aanpak ondersteunen we zowel werkgevers als kandidaten. Samen zorgen we ervoor dat iedereen zijn plek vindt op de arbeidsmarkt.

Heeft u vragen of wilt u voldoen aan de banenafspraak? Neem contact op met een van onze accountmanager, zij adviseren u graag.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bij Patijnenburg bieden we diverse mogelijkheden om u te ondersteunen bij het vinden van werk dat past bij uw situatie.
Ontdek hieronder meer over onze speciale trajecten en werkvormen: